Veelgestelde vragen

Informatie Jeugdmarathon 2019-2020

Kalender Jeugdmarathons Haarlem

Datum

Wedstrijd

Aanvang

Categorie

Zo 13 Oktober 2019 

Jeugdmarathon 1 Inschrijven vanaf 16.00 uur

17.00 uur

IJskonijnen: JPDEF, MPCDEF, JPC, MPB, JPB, MPA, JPA, IJsberen: MJunC JJunC

Zo 10 November 2019

Jeugdmarathon 2 Inschrijven vanaf 16.00 uur

17.00 uur

IJskonijnen: JPDEF, MPCDEF, JPC, MPB, JPB, MPA, JPA, IJsberen: MJunC JJunC

Zo 22 December 2019

Jeugdmarathon 3 Inschrijven vanaf 16.00 uur

17.00 uur

IJskonijnen: JPDEF, MPCDEF, JPC, MPB, JPB, MPA, JPA, IJsberen: MJunC JJunC

Zo 29 December 2019

Gewestelijk Kampioenschap Jeugd Utrecht

17.00 uur

MPB, JPB, MPA, JPA, MJunC, JJunC, MJunB, JJunB, MJunA, JJunA.

Zo 19 Januari 2020

Jeugdmarathon 4 Inschrijven vanaf 16.00 uur

17.00 uur

IJskonijnen: JPDEF, MPCDEF, JPC, MPB, JPB, MPA, JPA, IJsberen: MJunC JJunC

Za 8  Februari 2020

NK jeugdmarathon Hoorn

 

MPB, JPB, MPA, JPA, MJunC, JjunC, MjunB, JjunB, MjunA, JjunA.

Ma 9 Maart 2020

Kampioenschap van Haarlem jeugd + aansluitend prijsuitreiking competitie

17.30 uur

IJskonijnen: JPDEF, MPCDEF, JPC, MPB, JPB, MPA, JPA, IJsberen: MJunC JJunC

 

Inschrijven voor de jeugdmarathons gaat via inschrijven.schaatsen.nl .  Inschrijf link

De Junioren A en B kunnen meedoen op Maandag bij de marathoncompetitie bij een categorie van hun niveau. Inschrijven via inschrijven.schaatsen.nl inschrijf link

Hoe kan je meedoen aan het Gewestelijk kampioenschap jeugdmarathon Noord-Holland/Utrecht?

 Op Zondag 29 December 2019 vindt het gewestelijk kampioenschap jeugdmarathon plaats in Utrecht . De volgende categorieën rijden het GK jeugdmarathon: Meisjes Pupillen B, Jongens Pupillen B, Meisjes Pupillen A, Jongens Pupillen A, Meisjes Junioren C, Jongens Junioren C, Meisjes Junioren B, Jongens Junioren B, Meisjes Junioren A en Jongens Junioren A. Inschrijven kan binnenkort op inschrijven.schaatsen.nl  inschrijf link

Met vriendelijke groet,

Tjierd Kooij

Baancommissie Haarlem Marathon

 

In- en uitschrijven

Nadat je jezelf hebt ingeschreven krijg je een bevestigingsemail op het emailadres dat je bij de inschrijving hebt opgegeven. Verder staat als het goed is je naam vermeld in de lijst van deelnemers.

Controleer of je deze email inderdaad hebt ontvangen. Mocht je je willen uitschrijven dan heb je deze email namelijk nodig. Als je je naam niet ziet en/of je hebt geen bevestigingsemail ontvangen, dan zou het kunnen zijn dat je niet bent ingeschreven, dus controleer dit altijd goed.

Om te kunnen deelnemen aan schaats- of skatewedstrijden die onder de regelgeving van de KNSB worden georganiseerd moet je in het bezit zijn van een KNSB-wedstrijdlicentie. Hiervoor moet je eerst lid zijn of worden van een KNSB vereniging. Nadat je lid bent geworden van een vereniging, kun je bij de KNSB een licentie aanvragen. Daarbij krijg je een zogenaamd 'relatienummer' dat bestaat uit 8 cijfers. In Nederland beginnen alle relatienummers vooralsnog met 101, zoals 10154206 (Sven Kramer) of 10157272 (Ireen Wüst). De oude wedstrijdnummers die beginnen met de twee letters van de baan waar je normaal gesproken schaatst zijn sinds het seizoen 2015/2016 niet meer van belang. 

De inschrijftermijn voor IJskonijn- en IJsbeerwedstrijden sluit om middernacht de dag voor de wedstrijd plaatsvindt. Na het sluiten van de inschrijftermijn kun je je dus niet meer inschrijven! Vanwege organisatorische-, administratieve-, en technische kwesties is deze grens getrokken. Wel wordt er een uitzondering gemaakt als er niet kan worden ingeschreven door technische problemen aan de kant van de website.

Bij problemen met inschrijven, stuur dan een mailtje naar inschrijven@ijskonijncup.nl 
 

Dit is alleen mogelijk als de inschrijftermijn nog niet is verlopen. Als dit gebeurt stuur dan een email naar de wedstrijdleider (zie de inschrijf of deelnemerslijst pagina). Als je in een e-mailtje het probleem uitlegt dan kan de wedstrijdleider alsnog besluiten je aan de wedstrijd toe te voegen, en zal je daarover informeren.

Nee. Je dupeert daarmee je mederijders die verwachten dat ze tegenover een andere schaatser komen te staan tijdens de rit, maar dan toch alleen moeten rijden. Dit wordt door niemand gewaardeerd. De wedstrijdleider mag in zo’n geval maatregelen treffen, zoals het uitsluiten van deelname aan de volgende wedstrijd. Gewoon netjes afmelden, dan is er niks aan de hand.

Afmelden kan tot 12:00 uur op de dag van de wedstrijd zelf middels de link in de bevestigingsmai

Als je je helemaal niet afmeld - dus gewoon weg blijft zonder dit te melden - dan kunnen we een straf opleggen door je uit te sluiten voor de volgende wedstrijd.

Het kan gebeuren dat je na inschrijving toch niet mee kunt doen (ziekte, dubbele afspraak, blessure, etc). Je moet je dan tijdig voor de wedstrijd afmelden.

Let op! Als je dit niet doet kan de wedstrijdleiding strafpunten opleggen. Dat wil niemand.

Tot 12:00 uur op de dag van wedstrijd kun je je uitschrijven via de uitschrijflink in de bevestigingsemail die je hebt gekregen na de inschrijving. Het is dus belangrijk om tijdens inschrijving het juiste emailadres in te vullen en de bevestiging te bewaren! Zodra je je hebt uitgeschreven is je naam op de lijst doorgestreept. Je hoeft dan verder niets te doen.

Mocht je onverhoopt om wat voor reden dan ook alsnog verhinderd zijn, stuur dan een mailtje voor 16:00 uur naar de wedstrijdleider op inschrijven@ijskonijncup.nl Vermeld in je email duidelijk:

  • Naam + relatienummer van de rijder
  • Datum en tijdstip van de wedstrijd

Doe dit echt, want anders benadeel je je tegenstander omdat hij dan alleen moet rijden.

Als je je niet afmeld en niet op komt dagen ,dan kunnen we je uitsluiten voor de volgende wedstrijd.

Dit is natuurlijk niet leuk, dus meld je tijdig af. 

 

 

Je kunt je vanaf seizoen 2014/2015 niet meer telefonisch afmelden!

Tijdens de wedstrijd

Je rijdt rechtop en langzaam aan de binnenkant langs het hout. Als je sneller gaat, houd je buitenkant van de inrijbaan aan, buitenom inhalen dus. Je moet tijdens het inrijden zorgen dat je niet op de wedstrijdbaan gaat rijden; dat is niet alleen verwarrend voor de jury, maar ook gevaarlijk voor de rijders die aan het racen zijn. Oversteken naar de inrijbaan vanaf de kant mag natuurlijk wel, maar niet vlak voor de finishlijn en alleen als er geen rijders aankomen. Blijf rijden op de inrijbaan en ga niet stil staan om een gezellig babbeltje te houden of rijders aan te moedigen! Het is ook ten strengste verboden door het electronisch oog te rijden tijdens het inrijden, een doorkomt betekend dat we voor die rit geen elektronische tijden hebben.

De regel is dat degene die vanuit de buitenbaan naar de binnenbaan gaat voorrang heeft. Die rijder ligt voor in de wedstrijd en krijgt het voordeel. Moet jezelf naar de buitenbaan en lig je gelijk of rij je nét voor de tegenstander, dan zul je moeten inhouden en de ander zonder te hinderen voor laten gaan. Doe je dit niet, en wordt de ander gehinderd, dan volgt onherroepelijk diskwalificatie. Opletten dus!

Velen van jullie hebben het Sven Kramer zien doen bij de wedstrijden in het Olympisch Stadion: een schopfinish met diskwalificatie als gevolg. Dit is een ISU regel die voor iedereen geldt, ook bij het IJskonijn. Het mag niet, omdat op die manier alleen de exacte finishtijd kan worden bepaald met een fotofinish, en die apparatuur is er niet altijd, en zeker niet op de ijsbaan van Haarlem. Het electronisch oog ziet de schop niet. Het is dus zaak dat je je schaats op het ijs laat staan als je door het oog gaat.

Soms gebeurt het dat een rijder in de wedstrijd of tijdens het inrijden een blokje wegtikt. Als dat blokje op de wedstrijdbaan ligt kan dat gevaarlijke situaties geven. Zorg dat dat blokje weer op zijn plek terecht komt. Let natuurlijk wel op de rijders in de wedstrijdbaan, je mag uiteraard niemand hinderen.

Dat kan komen door allerlei oorzaken:

- Soms is het zo mistig dat de mist het electronisch oog hindert. Dan registreert het oog de langskomende schaats niet, of gaat hij af zonder dat er iemand voorbij rijdt.

- Soms gebeurt het dat door het smelten of het aanslaan van het ijs, het kastje aan de kussenkant een beetje kantelt. Dat merkt de jury pas als er iemand door dat oog rijdt, die geeft dan een hele rare waarde. Dan moet het kastje weer recht worden gezet.

- Soms rijdt een inrijder tegen een kastje aan (foei!) en is het signaal weg.

- Soms valt een rijder over de streep en registeert het oog zowel de hand die eerst komt en de voet daarna en ziet daarvoor twee verschillende rijders aan. Dan is het tweede duo in de baan de pineut want het systeem denkt dan dat er al twee rijders zijn gepasseerd.

- Soms wordt een rijder net voor de finish ingehaald door een achteropkomende rijder. Dan is het aan degene die achter de scorebordknoppen zit om snel te reageren en de juiste tijd aan de juiste rijder te geven. Dat is soms lastig te zien en af en toe gaat het gewoon te snel.

 

Het is dus maar goed dat we klokkers in de jury hebben, zodat er in het geval van problemen altijd een tijd kan worden vastgesteld. Je ziet de uiteindelijke tijd hier bij ons op de website staan, en als je het heeel graag wilt weten kan je even boven vragen.

Vrijwel alle jeugdschaatswedstrijden in Nederland worden gereden in kwartetten. Dat betekent dat er in een rit tegelijkertijd vier rijders in de baan zijn. Het eerste tweetal dat start heeft een wit bandje (binnenbaan) en een rood bandje (buitenbaan). Het tweede tweetal, dat ongeveer 15 seconden daarna start, heeft een geel bandje (binnenbaan) en een blauw bandje (buitenbaan). De reden is dat de jury in het juryhok (de ‘klokkers’ die zo aandachtig met stopwatches zitten te kijken) elk een bepaalde kleur in de gaten moeten houden. Zij zijn dus afhankelijk van de juiste kleur. Vooral als er iemand valt is het belangrijk dat de klokkers nog kunnen zien wie er wel en wie er niet rijdt. In principe hebben de ritten met de oneven nummers altijd wit en rood, en hebben de ritten met de even nummers altijd geel en blauw.

Het bandje wordt om de rechterarm gedragen!

De meeste IJskonijn- en IJsbeerwedstrijden beginnen om 17:00 uur. Het beste is om ongeveer een half uur vantevoren aanwezig te zijn, dus rond 16:30 uur. Dan heb je nog genoeg tijd om te kijken in welke rit je moet rijden, even warm te lopen, je juiste bandje om te doen, de schaatsen onder te binden, en in te rijden.

Nee, helaas. De hulpstarter heeft geen reservebandjes. Je zult deze moeten lenen van een andere rijder die zelf niet direct hoeft te rijden, of met een andere kleur rijdt.

Let op: zonder bandje loop je het risico op diskwalificatie!

 

IJskonijncup

Jazeker. Bij een funwedstrijd is er wel een andere puntenverdeling. 70% van de gewone ritten en 70% van de funwedstrijden worden meegeteld. De punten die je met de gewone ritten verzamelt + de punten die je hebt verzameld met de funwedstrijden vormen samen jouw eindtotaal in het IJskonijncupklassement.

Ja, de jeugdmarathon tellen ook mee voor de IJskonijncup en IJsbeercup.

De jeugdmarathons vormen een aparte serie wedstrijden, die buiten het IJskonijn- en de IJsbeercompetities wordt georganiseerd (zie: http://www.bchaarlem.nl/marathon/jeugdmarathon). Het bepalen van de exacte volgorde in de uitslag is altijd moeilijk bij marathons, tenzij er gebruik wordt gemaakt van zogenaamde ‘transponders’ die precies meten wanneer wie over de finish komt.

Er zijn 4 jeugdmarathons per seizoen, waarbij je alleen aan de 3e en 4e mee mag doen als je je bij de 1e en/of de 2e hebt ingeschreven.

Het IJskonijn is de competitie voor de pupillen (F tot en met A), terwijl de IJsbeer de competitie is voor de C junioren (eerste- en tweedejaars). Beide competities vinden hun plaats op de website van de IJskonijncup. Waar de IJsbeercompetitie vooral gaat over de langere afstanden (500, 1000, 1500 meter), strijden de pupillen voor de IJskonijncompetitie vooral op de kortere afstanden (100, 300, 500 en 700 meter) en funwedstrijden. 

 

De IJskonijnorganisatie ziet graag van elke wedstrijd een verslag en zal deze ook zo spoedig mogelijk plaatsen op de website en op facebook nadat de wedstrijd is verreden. Laat even weten of en wanneer je een verslag wilt schrijven. Spreek een van de IJskonijnmensen hier over aan, of stuur een email naar de wedstrijdleider (inschrijven@ijskonijncup.nl). Bijdragen worden zeer gewaardeerd!

Foto's van de wedstrijd worden op de website en zo mogelijk ook op de social media gepubliceerd. Stuur deze (liefst met wetransfer(.com) als het grote bestanden zijn) naar de wedstrijdleider (inschrijven@ijskonijncup.nl).

De jury voor de IJskonijncup wordt gecoordineerd door drie vrijwilligers : Madelon Reijne, Bente Elgersma en Huib Nikkels. Zij regelen de indeling van de jury. Bij elke wedstrijd zijn wel zo’n 13-14 mensen nodig, van EHBO-er tot scheidsrechter, van klokker tot hulpstarter. Bij het klokken zit je hoog en droog (maar vooral warm), heb je een geweldig uitzicht, en voor koffie en koek wordt gezorgd. Als hulpstarter help je de kinderen op het ijs in de juiste volgorde bij de start te verschijnen. Als ET-er bedien je o.a. het scorebord. Als je interesse hebt, neem dan contact op met ons via jury@ijskonijncup.nl

Staat uw vraag er niet tussen?

Dan kun je hem altijd aan team IJskonijn stellen. Met vragen over specifieke wedstrijden kan je mailen naar de het e-mail adres op de inschrijfpagina. Voor andere vragen is team IJskonijn te bereiken op inschrijven@ijstralalakonijncup.nl.